Recepten

Veldzuring is een wilde groente die overal in Nederland voorkomt. De jonge blaadjes kunnen verzameld worden van februari tot juni.

.En zit bomvol vitaminen C en ijzer, In één ons zit ruim 90 % van onze dagelijkse behoefte aan vitaminen C. Je ziet het tegenwoordig ook liggen in de grotere supermarkten. Eet het niet meer dan ëën keer in de drie á vier weken, dit komt door het oxaalzuurgehalte. Veldzuring wordt afgeraden voor zwangere vrouwen en mensen met nierproblemen.

 

Zuringsaus met spinazie

 

Ingrediënten (2 personen)

1/2 jonge zuringbladeren

250 gr verse spinazie

1 dl kookroom

1 ui

Olie of boter

Zout en peper

 

Bereiding:

 

Was de zuringblaadjes en snijd ze grof.

Snij de ui. Was de spinazie een paar keer, laat uitlekken in een zeef.

Bak de ui ong. 2 minuten en voeg dan de zuring toe. Smoren tot de zuring is geslonken en haal de pan van het vuur.

Doe olie of boter in de wok en wok de spinazie tot het slinkt, voeg de zuringmix toe. Maak op smaak met zout en peper en voeg de kookroom toe. Even pureren met de staafmixer. en je heb een heerlijke saus.

 

 

 

Gebruik het zeer jong blad van de smalle weegbree.

Het oudere blad smaakt iets bitter en is moeilijker te bereiden. De vezels of nerven moeten vlak voor het bereiden verwijderd worden. Je kunt ook het blad rond de nerven afsnijden of los trekken. Dit gaat bij de grote weegbree makkelijker.

 

 

Ingrediënten:

 

1 kleine ui

1 tomaat

2 eieren

1 handvol jonge weegbreebladeren, waarvan de nerven zijn verwijderd

zout en peper naar smaak

Olie of boter

 

Bereiding:

 

Nadat je de olie of boter hebt verhit, voeg je de ui toe tot deze glazig wordt. Doe de gehakte weegbreeblad, en tomaat samen met het geklopte ei erbij, zout en peper naar behoefte.

En bak tot een goudbruine omelet.

 

Eet smakkelijk

 

 

 

Hier staan een aantal lekkere onkruid rececepten.

 

Recepten gemaakt met een aantal onkruiden de gids. Kijk voor meer recepten op onze facebook pagina.

Pluk altijd onkruid waar je zeker weet dat er niet wordt gespoten met gif.

Of waar dieren niet hun behoefte doen. Kijk eens rond in je eigen tuin. Verzeker jezelf ervan of het wel echt de goede plant is voor je het gaat plukken en verwerkt tot een gerecht, je wilt geen giftig plantje eten.

Dit geld natuurlijk voor alle onkruiden.

 

 

Gevuld nestje van kleefkruid

 

Kleefkruid is in het voorjaar en zomer het lekkerst, daarna wordt hij stugger maar wel eetbaar.

 

Kleefkruid smaakt een beetje bitter, net als Witlof.

Zevenblad is een lekker en smaakt enigszins naar peterselie.

 

Ingrediënten: (2 personen)

 

1 Sliert Kleefkruid, genoeg om een krans te maken.

1 Tomaat

1 stukje Fetakaas

1/2 Komkommer

1 Handje vol jonge zevenkruid bladeren

 

Bereiding:

 

Maak er een ronde krans van de kleefkruid. Was de kleefkruid zorgvuldig met een beetje zout. De kleefkruid even kort koken. Na het koken kleeft het niet meer. Snij de Tomaat, komkommer en feta. Snij daarna de gewassen zevenkruid fijn. Leg de gekookte kleefkruid op een groot bord en leg in de midden je tomaat, komkommer en feta.

Maak een dressing, naar je eigen smaak waar je de zevenblad doorheen mengt.

 

 

 

Smalle weegbree

 

Het blad van deze plantensoort kan het hele jaar door geplukt worden.

Brandnetels

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De brandnetel kan ook bijna het hele jaar door geoogst worden. In het voorjaar hebben de jonge brandnetels zachte scheuten. Als je ze boven de grond plukt, kunnen ze geheel gebruikt worden. Worden ze groter dan alleen de top te gebruiken. Als de brandnetels worden gemaaid, komen er weer snel nieuwe plantjes op die je weer geheel kunt gebruiken.

 

Ingrediënten:

 

250 gram jonge brandnetelblaadjes of toppen,

1 liter heldere groenten-bouillon

1 ui

1 teentje knoflook

1 eetlepel tomatenpuree

1 eetlepel olie of margarine,

Wat verse marjolein

zout en peper

 

Bereiding:

 

Nadat je de olie of boter hebt verhit, voeg je de ui toe tot deze glazig wordt. Voeg de brandnetel toe en laat deze onder voortdurend roeren smoren. Giet dan de bouillon erbij, de tomatenpuree en de verse marjolein. Laat het geheel nog circa

10 -15 minuutjes zachtjes doorkoken. En voeg zout en peper naar behoefte toe.

 

Zevenblad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zevenblad kun je bijna het hele jaar door te plukken. Sommige mensen vinden alleen de jonge bladeren lekker, en andere vinden de kruidige smaak van een ouder blad weer lekkerder..

 

Zevenbladstampot

 

Ingrediënten: (2 personen)

 

150 gr zevenblad

300 gr kruimige aardappelen

150 ml melk

15 gr boter

Zout en peper

 

Bereiding:

 

Kook de aardappels met wat zout en stamp de aardappels fijn. Voeg hier de verwarmde boter en melk aan toe en maak er puree van. Meng de fijn gesneden (zoals andijvie) zevenblad er door.

 

Like ons en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, nieuwe recepten en deel uw mening en recept..